Tabung Belajar

Thursday, 22 December 2011

salahkan mu jangan salahkan ku

Penat betul la hari ni..kelas pagi stat pukul 10..dengan harapan untuk bertemu dengan ustaz untuk bertanyakan assignment yang perlu dibuat..tapi hampeh.ustaz dimanakah engkau berada pagi tadi..??pastu sambung dengan kelas..bla..bla..bla..hari ni aku hepi sebab nak balik rumah.uitm cuti seminggu...

Dalam perjalanan pulang tadi  aku teringat pulak kisah aku mase darjah 6..mase tu aku ade kem kat chalet dengan kawan-kawan..budak-budak lurus baik macam aku kalau dah ade kem kat chalet ape lagi.melompat x berenti-renti la macam kanak-kanak riang..tu bohong.aku saje nak mempersedapkan lagi story aku..

Kat skolah aku dulu ada sorang cikgu pompuan yang agak garang..name nyer dah garang,so ramai la yang agak takut dengan beliau.aku ni mase skolah-skolah dulu agak lurus jugak.rambut belah tengah..kali ni aku xnak bagi korang tengok gambar aku mase skolah dulu.nanti korang sume teringin nak terajang aku.ha3..pasai apa??pasai muke aku macam kodok mase tu.ni aku bagi style rambut aku time tu..

rambut aku lebih kurang macam rambut tomok zaman dulu2


Kalau rambut tu digabungkan dengan muke aku..memang korang gelak x abis la..ok..story aku bermula apabila cikgu yang garang tu nak bahagikan budak-budak ni dalam satu grup.pas dah ade group,kitorang sume kena la masuk bilik ikut grup masing-masing.tetibe je dalam kalangan sume budak-budak ni,5 orang budak ni xder grup..salah sorang nyer aku la.pastu salah sorang dari 5 orang ni kene beranikan diri bertemu cikgu yang agak baik garang tu.cuba teka sape yang kene pegi??

kali ni korang sume memang pandai teka..memang aku la yang kene pegi pasal muke aku la yang paling cepat kene buli dan muka yang orang cakap kurang dosa lagi..hahaha..x gune korang sume.pandai buli aku yang kecik mase tu.so, aku pergi la mengadap muke cikgu tu..ni sikit dialog antara aku dengan dia.

Encik mimpi: er......cikgu @#$%^..saya nak cakap sikit
Cikgu garang: apa lagi?kalau awak x suke ahli kumpulan awak,awak boleh balik rumah.
Encik mimpi: bukan pasal tu la cikgu.
Cikgu garang: habis tu pasal apa lagi??saya tengah sibut nak urus pendaftaran bilik-bilik kamu semua ni..
Encik mimpi: saya nak cakap yang kitorang 5 orang ni xder grup lagi.camne kitorang nak masuk bilik??
Cikgu garang: hah!!camne bleh xder grup pulak.saya dah susun baik-baik tau x..ke awak yang xnak masuk                  
                     grup yang saya susun.
Encik mimpi: x la.cuba cikgu check balik..memang name kitorang xder dalam mane-mane grup..(dia yang 
                    susun nak salahkan aku)

                    *****************************************************************

dalam beberapa minit 

Cikgu garang: ok.saya dah check name awak.awak sume x daftar ke masa sampai tadi?
Encik mimpi: aik..kene daftar ke??
Cikgu garang: a'ah la..memang la name awak xder.awak sume x daftar masuk.sekarang ni camne??
Encik mimpi: jadi kitorang xleh join la kem ni.
Cikgu garang: apa pulak..kem ni wajib bagi sume budak darjah 6.
Encik mimpi: abis tu kitorang nak tidur kat mana?
Cikgu garang: ada satu lagi bilik kat sini.tapi harga bilik ni lagi mahal sebab bilik ni ada air-cond..awak 
                      berlima ni memang membazirkan duit skolah la..

gambaran kena marah


tetibe je aku merasakan satu panahan tajam menusuk jiwa aku..asal pulak aku membazirkan duit skolah.kitorang mane tau kene daftar dulu sebelum kene bahagikan grup..malam tu kawan-kawan kitorang sume x puas ati sebab aku dapat bilik yang ada air-cond..pastu aku cakap la.padan muka korang.asal cepat sangat pegi daftar.aku x daftar dapat bilik yang mewah..

pastu kawan aku seperti membengong sekejap..

Kawan dengki: daftar ape plak??
Encik mimpi:    daftar la.kn sebelum kite bagi grup tadi kene daftar dulu kalau sapa2 yang datang awal..
Kawan dengki: mane ade daftar..aku x daftar dapat grup jugak
Encik mimpi   : hah??sandirawa apakah ini??tadi cikgu garang cakap aku x daftar.pastu dia salahkan aku

skarang ni baru aku tau..cikgu garang sengaja carik kesalahan yang aku x buat.cikgu yang salah cakap saya yang salah....cikgu x patut.


p/s: lain kali,jangan percayakan orang tu bulat-bulat..














4 comments:

  1. haha . kelakar jugak . tp ade manfaat kan ? dpt bilik mewah lg .

    http://iniciteaxoe.blogspot.com/2011/12/happy-dengan-result-d.html

    ReplyDelete
  2. sharifah salwa ha3..ye la.dh takdir.nk wat camne

    ReplyDelete
  3. terkenang zaman seklah.... hehe

    ReplyDelete
  4. ayushida awk same mcm saya ek??jd mangsa

    ReplyDelete

kata-kata budak cantik & hensem