Tabung Belajar

Sunday, 18 December 2011

Permainan budak-budak kampung

Kampung vs bandar..yang mane satu lagi bez.bagi aku kampung lagi best kot..woi,jangan marah..aku x abis cakap lagi.bace la entri aku ni sampai abis dulu..ok la, kampung ke bandar ke..dua-dua best.tapi kali ni aku bukan nak cite pasal kelebihan kampung atau bandar..tu cite nanti cikgu korang yang suruh korang tulis karangan pasal benda tu..ni kisah mengenai permainan di kampung..best ke permainan kampung??macam bosan je..sape yang cakap camtu aku sekeh kepala hangpa suma.

sape orang kelantan kat sini..cuba angkat tangan sikit encik mimpi nak bilang..??

So, xder sorang dari klantan ye..sape yang pernah dengar permainan 'dekcok'?aku x sure ejaan permainan ni tapi permainan ni aku main mase aku tinggal kat klantan..ni gambar dia..

dekcok kot name dia


best jugak la game ni..biasa aku main dalam 5 orang.campur laki dan pompuan.permainan dia senang je.baling batu kat dalam petak pastu lompat macam orang cacat xder kaki sebelah..cop.ada orang tanye aku..benda lain xleh baling ke..boleh la.tapi benda kecik macam batu lagi baik..xkan nak baling pokok kot..



sape penah main bola selipar..orang bandar kurang tau kot..mase kecik-kecik suka la sangat main benda alah ni.pasai apa best??kalau korang benci kat sapa-sapa..ajak je diorang main..nak tau x sebab ape..permainan ni senang je.susun selipar jadi macam bentuk piramid pastu buat la satu team.dalam satu team biase ade dalam 4 orang..jangan ramai-ramai sangat..nanti bolok orang terengganu cakap.pastu kalau tiba giliran korang,korang kene la baling bola tu sampai jatuh sume selipar tu..pastu lari la.

ni bentuk korang kene susun


pastu kalau nak menang korang kene susun balik selipar tu jadi bentuk cam piramid tu..bagi aku yang tukang  kene susun balik x best..pasai apa??kompem korang sume ni x penah main.pasal yang kene susun balik tu akan disira@disiro(bahase budak2 terengganu)..maksud nyer akan dibaling bola.masa ni la nak balas dendam kat sape2 yang korang x suka.sakit tau x sape-sape yang kene sira@siro..

camni la keadaan kalau nak disiro

banyak lagi game yang bez kat kampung..tapi banyak sangat..lengguh dah tangan ni naip..tapi kalau korang nak balas dendam,senang je..main je game ni..kompem xkan ade orang marah kalau baling kuat pun..

p/s:rindu mase kecik-kecik main benda alah ni.. :)










4 comments:

  1. rindunya nak main baling selipar...

    ReplyDelete
  2. memang bes dua-dua game tuh...sy pun penah main...~ rindu zmn kanak2...

    ReplyDelete
  3. a'ah..bez kn..nk jadik kecik balik la

    ReplyDelete

kata-kata budak cantik & hensem